Page d'accueil / Média / Eerste minibos in Jette

Eerste minibos in Jette

Belgicawijk krijgt primeur

De ontwikkeling van het groene netwerk is een prioriteit in Jette en maakt integraal deel uit van het Klimaatplan dat momenteel in opmaak is. In de strijd tegen de klimaatopwarming, maar zeker ook om de biodiversiteit te stimuleren, komt er binnen afzienbare tijd een eerste minibos op Jets grondgebied.

Het is de Belgicawijk die de primeur krijgt van het eerste minibos in Jette. De gemeente is namelijk van plan om het in te planten op het grasperk op de hoek van de J.B. Serkeynstraat en de Ongenastraat. Dit initiatief moet zorgen voor meer natuur in de stad, meer biodiversiteit en een aangenamer omgeving.

Dichtbegroeid

Een minibos is eigenlijk een bos op tuinformaat met een 15- tot 30-tal inheemse plantensoorten op een kleine oppervlakte, 300 m² in het geval van het geplande Jetse minibos. Met bijna drie bomen per vierkante meter vormt het dus een zeer dichtbegroeid geheel. Deze bosbouwmethode, een uitvinding van de Japanse botanicus Miyawaki, wordt wereldwijd aangewend om de groei van bomen te stimuleren. Door de bomen dicht op elkaar te planten, zijn ze na amper 20 jaar volgroeid (tegenover een eeuw in normale omstandigheden) en creëert het minibos op die manier op korte tijd een gevarieerde biodiversiteit.

Planning

De voorbereidende werken – de verwijdering van de hagen – voor de aanplanting van het bos op de hoek van de J.B. Serkeynstraat en de Ongenastraat, zijn ondertussen al achter de rug. De volgende fase bestaat uit de bewerking van de bodem. Op 9 en 10 december volgt dan de eigenlijke aanplanting van zo’n 900 bomen en 22 inheemse plantensoorten, een opdracht die weggelegd is voor de gemeentelijke tuiniers die hiervoor voor de gelegenheid de hulp zullen krijgen van schoolkinderen. Enkele dagen later, ten slotte, komt er een omheining en is het eerste minibos op Jets grondgebied een feit.


Meer info:
Dienst Beplantingen
02.478.22.99
beplantingen@jette.irisnet.be

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram