Home pagina / Media / Vuile handen... groenere stad

Vuile handen... groenere stad

VM - 27/03/2024

Op zondag 24 maart staken de KBC Brussels-collega's en hun familie de handen uit de mouwen, in de aarde. Om het eerste bos van KBC Brussels te planten: maar liefst 600 bomen op 200 m2. Dat gebeurde in samenwerking met SOWoods en in een goed humeur- ondanks het wisselvallige weer.

"Bij de lancering van KBC Brussels hebben we het platform Better For Brussels opgericht, waar we initiatieven in de kijker zetten die de levenskwaliteit in Brussel verbeteren", vertelt Matthieu Van Riet. Hoofd Marketing en Communicatie: "Het platform bestaat niet meer, maar KBC Brussels wil nog altijd een actieve speler zijn in de stad. Op sociaal vlak met Straatverplegers, maar ook op het
vlak van duurzaamheid, waarbij een partnershap met SOWoods voor de hand lag."

"KBC Brussels is er voor de stad, ook op het vlak van duurzaamheid."

Samen steden groener maken

Régis Versavel, medeoprichter van SOWoods: "To sow betekent zaaien. ln de naam SOWoods worden de eerste drie letters altijd in hoofdletters geschreven. Ons logo stelt een blad voor waarvan de nerven zijn getekend ais een stadsplattegrond. Het geeft perfect onze missie weer: samen steden groener maken."


SOWoods werd gelanceerd in 2020, midden in de coronacrisis. Sindsdien zijn er ongeveer dertig projecten afgerond en meer dan 12.000 bomen geplant. "SOWoods zorgt voor participatieve boomplantdagen. We planten microbossen volgens het principe dat is ontwikkeld door de Japanse botanicus Akira Miyawaki, die in 2006 de Blue Planet award won."

Bij Miyawaki-bossen worden dichte en gevarieerde groene ruimten gecreëerd door verschillende boomsoorten uit dezelfde regio op een beperkte ruimte te planten. De bomen groeien dicht op elkaar, waardoor ze gestimuleerd worden om snel te groeien. Een bos kan daardoor al in 20 jaar zijn volwassen grootte bereiken. De voordelen zijn talrijk: verbeterde luchtkwaliteit, bodemdoorlaatbaarheid, geluidsabsorptie … om er maar een paar te noemen.

Een verhaal van donoren en ontvangers

Régis: "We werken met bosdonoren en -ontvangers. Tot de donoren behoren scholen, steden en gemeenten, maar ook bedrijven en particulieren. Maar de bedrijven die een beroep op ons doen om een boomplantdag te organiseren, beschikken niet altijd over eigen grond. Dat is ook het geval bij KBC Brussels. We gingen op zoek naar een donor en uiteindelijk stelde hockeyclub Leopold in Ukkel gratis een stuk grand ter beschikking."


Matthieu: "We hadden ons geen betere plaats kunnen voorstellen voor ons bos. Ten eerste omdat KBC Brussels een historische partner is van de club. Ten tweede omdat Royal Léopold Club al jaren bezig is met ecologisch beheer en intussen ook het label Ecodynamische Onderneming kreeg toegekend. De samenwerking met lokale duurzaamheidspartner SOWoods geeft dat partnerschap nog meer betekenis:

Bomen planten met collega's en familie

Op zondag 24 maart plantten KBC Brussels-collega's en hun gezin zelf 'hun' bos. Waren voorzien: de nodige bomen, spades en stro, motivatie, laarzen en handschoenen, warme koffie en een springkasteel voor de kinderen.


Matthieu: "we hebben onze collega's gevraagd hun handen vuil te maken - en dat is lettertijk wat ze gedaan hebben. Zonder hen was het niet gelukt. We hebben nu het eerste KBC Brussels-bos zien ontstaan... en we hopen dat het niet het laatste zal zijn!"•"

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram