SOWoods

De Miyawaki-methode

SOWoods

De Miyawaki-methode

Wat is een Miyawaki microbos?

Het gaat om een weloverwogen aanplanting om een echt complex ecosysteem te creëren. Dit type bosgebied is veerkrachtiger, waardoor de omgeving waarin het zich bevindt aangenamer, gezonder en duurzamer wordt.
Om te begrijpen wat een micro-bos is, is het belangrijk te weten wat een bos eigenlijk is. Zoals
 
Francis Hallé* het voorstelt:

Een bos bestaat uit veel planten die je ziet, en enorm veel dieren die je niet ziet. Het is een echt ecosysteem bestaande uit schimmels, planten, bacteriën en dieren. Er is een ware rijkdom, biodiversiteit, met complexe ecosysteemprocessen. De uitwisseling van materie en energie tussen fauna, flora en bodem wordt geteld in miljarden.“.
Voor de Franse botanicus bestaat het bos uit zeer veel boomsoorten. Het zaait zichzelf en groeit zonder enige menselijke tussenkomst.
In het geval van micro-bossen wordt de bodem eerst geregenereerd. Heel jonge bomen worden geplant op een manier die de oudste en meest natuurlijke bossen van onze regio’s nabootst.
 
Het bos krijgt een duwtje in de rug bij het begin. En dan leeft het zijn eigen leven. Het micro-bos lijkt dus niet op een klassieke aanplanting van bos- of sierbomen, die vaak bestaat uit slechts één of enkele verschillende boomsoorten.

Hoe werkt een micro-bos?

Het concept van micro-bos is ontstaan dankzij Professor Miyawaki. Hij stelt dat deze methode het mogelijk maakt om meer natuurlijke bossen tot leven te brengen, die zich in volledige autonomie ontwikkelen, zonder dat de mens hoeft in te grijpen.
 
De voorgestelde plantmethode werd uitgevonden in 1970. Het heeft de Japanse botanicus de “Blue Planet Prize” opgeleverd, wat het equivalent is van de Nobelprijs voor ecologie.
 
De Miyawaki-methode bestaat uit het planten van zeer gevarieerde inheemse soorten. De bomen groeien dicht op elkaar. Ze worden zo gestimuleerd om zeer snel te groeien. Een dergelijk bos kan in slechts 20 jaar zijn volwassen grootte bereiken (in plaats van een eeuw of twee als de natuur alleen zou handelen) en kan in korte tijd een zeer rijke biodiversiteit opleveren. Deze methode, die al meer dan 40 jaar wordt ontwikkeld, heeft zijn waarde bewezen en wordt over de hele wereld gebruikt.
*Internationaal gerenommeerd botanicus en specialist in primaire bossen
Met de Miyawaki-methode doen we niets toverachtigs. We slaan simpelweg de eerste stappen van de natuurlijke vegetatieopvolging over door direct de soorten te planten die aan het einde van het proces staan. We noemen dit de climaxgemeenschap of de potentiële natuurlijke vegetatie.